Către artiștii “independenți” care cerșesc bani de chirie.

În primul rând, o să vă dau cu rușine, ca idolul vostru, Greta Thunberg:

Să vă fie rușine, făcături elitiste, că ați urlat la pensionari, că-s săraci, prosti, știrbi, și acum VOI stați cu mâna întinsă la părinții și bunicii voștri, care au muncit și cotizat ca tu să ai ce băga în maț la 40 de ani.

Să vă fie rușine, prostituați intelectual, pentru că ați boicotat referendumul pentru familie pentru doi covrigi primiți de la ONG-uri și, în schimb, ați susținut referendumul pe justiție, ăla, declarat neconstituțional.

vă fie rușine, ticăloșilor, pentru că, timp de patru ani, ați militat pentru încarcerarea votanților unui partid, ați susținut ura de clasă, de ideologie și de religie, și, acum, cereți bani de la aceiași oameni pe care ii discriminați pentru că nu erau de acord cu voi. Să vă fie rușine, că ați înfierat “ciuma roșie” și v-ați erijat în “oameni de dreapta”, voi fiind, de fapt, adevărații asistați sociali și copiii foștilor securiști comuniști.

Tu, artisule, ești liber întreprinzător. Adică, teoretic, ești pe cont propriu, nu salariat și nici asistat social. Probabil PFA, sau cedezi drepturi de autor. A fost alegerea ta. Puteai fi un SRL și tu unicul angajat. SRL-ul acela plătea 1% impozit pe cifra de afaceri, iar tu puteai să îți dai salariu de restul încasărilor. Și plăteai impozit pe salarii, contribuția la sănătate, contribuția la șomaj, contribuțiile la Pilonul 1 si Pilonul 2 de pensii. Tu ai optat să nu fii salariat. Ca să plătești mai puține taxe către stat. Ai crezut că ești mai șmecher. Dar plătind mai puține taxe către stat, ai beneficii mai mici decît salariații.

La fel cum nu ai cui să ceri să îți plătească spitalizarea dacă te îmbolnăvești. Sigur, poți să îți plătești asigurare de sănătate separat, dacă vrei. La CASMB. Și beneficiezi de spitalizare gratuită în baza a ce ai cotizat.

Din veniturile tale de liber întreprinzător cotizezi ceva la fondul de pensii? Dacă nu, atunci să nu urli la pensie că ai doar din salariul de actor și atât. Pentru că respectăm principiul contributivității, atât de drag nouă, tuturor. De asemenea, tu, ca liber profesionist, nu poți cere nimănui să îți asigure concediu anual. Pentru că acel concediu de odihnă, prevăzut în Codul Muncii, se dă salariaților. Și tu nu ai vrut să fii salariat. Deci nu ai cui să ceri să îți dea bani când te duci în vacanță.

Tu ai văzut din ce bani se plătește șomajul tehnic? Din fondul de șomaj. Acolo unde cotizează salariații. Ai cotizat tu vreodată la fondul de șomaj? Nu? Și atunci cum vrei drepturi egale cu salariații care intră în șomaj tehnic? Parcă te revoltai pe ăia care iau pensii speciale. Că au contribuit puțin și primesc mult.

Tu nu cumva ai tupeu să nu contribui deloc și să primești din ce au contribuit alții?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s