Episodul I: Cum nu s-a “ars” Raed Arafat la Colectiv.

Desfasurarea tragediei de la Colectiv este deja bine cunoscuta, la fel cum este cunoscut faptul ca au existat mereu suspiciuni cu privire la modul in care s-a intervenit la fata locului.

Conform stenogramelor din noaptea tragica aparute in EVZ, echipajul SMURD nu ar fi ajuns primul la fata locului, ci un medic de pe o ambulanta, care a si raportat la 112, adica la STS, ca SMURD nu se afla la fata locului. Operatoarea insista, totusi, ca se echipajele SMURD se afla acolo. De ce? Ar trebui sa aflam. https://evz.ro/socant-operatoarele-de-la-112-stiau-ca-masinile-smurd-sunt-la-colectiv-cand-ele-nici-nu-ajunsesera.html

Dar, cum sa aflam, daca Raed Arafat nu a fost deranjat nici macar cu o floare de catre anchetatorii care instrumenteaza dosarele de la Colectiv? A fost citat de vreo cinci ori pentru a fi audiat, de fiecare data a refuzat sa se prezinte, din varii motive, iar acum, spre norocul si prosperitatea sa, a venit criza COVID-19 si s-a suspendat totul.

Dintre toate entitatile culpabile si ale caror “capete” au fost cerute in piata publica, fix cele politice au scapat de audieri si de eventualele condamnari, desi se aflau in functii decizionale in timpul tragediei petrecute la Colectiv:

  • Demisionarul pe Facebook, Victor Viorel Ponta
  • Doctor Love, Nicolae Banicioiu
  • Raed Arafat, sefu’ la situatii de urgenta si donatii

Asa cum spun intotdeauna, nu ma pronunt cu privire la interventia SMURD, deoarece exista organe abilitate sa investigheze acest lucru, la fel cum nici nu ma antepronunt cu privire la complicitatea celor trei baieti de mai sus…Dar, nu pot sa nu remarc si sa va aduc la cunostinta urmatoarele aspecte stranii:

Din Wikileaks, mai exact din mail-urile trimise de Gittenstein (fostul ambasador SUA in ROMANIA) catre John Podesta (consilierul lui Barrack Obama), aflam ca Fundatia pentru SMURD, alaturi de Crucea Rosie si Fundatia Estuar, au strans fonduri (donatii) pentru familiile victimelor de la Colectiv. In email-ul de mai jos puteti vedea, negru pe alb, cum ditamai fostul ambasador ii cere lui John Podesta sa doneze si sa anunte in SUA ca se strang bani prin acele fundatii, pentru a ajuta victimele.

Am contactat doua familii care mi-au relatat ambele aceleasi lucruri:

“Am aflat de banii de la Crucea Rosie, care erau putini si pentru care a trebuit sa tragem de ei, de la alte familii. Nu era nimic public, transparent! Daca nu intrebam, nu aflam. Nu se stie sigur, nici cat a luat fiecare, nici cat s-a strans…”

DOUA FAMILII ALE VICTIMELOR DE LA COLECTIV

Cat despre banii de la Fundatia pentru SMURD, familiile au fost revoltate si au declarat ca habar nu aveau ca Fundatia pentru SMURD a strans bani pentru victime si ca, evident, nu au fost anuntati si nici nu au primit bani.

Intrebarile care se impun pentru conducerea Fundatiei SMURD sunt urmatoarele:

  • Ce sume s-au strans in contul mentionat in e-mailul catre John Podesta?
  • Ce s-a intamplat cu sumele respective? Cum au fost justificate, dpdv fiscal, conform statutului de functionare a fundatiei?
  • A fost adusa la cunostinta tuturor familiilor aceasta strangere de fonduri?

Acum, mai sunt doua intrebari interesante pe care putem sa ni le punem noi, sau pe care ar trebui sa le puna anchetatorii:

“Nu este, cumva, conflict de interese, ca o entitate privata (Fundatia pentru SMURD), sa stranga bani pentru victimele si familiile victimelor tragediei de la Colectiv, unde SMURD este o parte direct implicata?”, sau “Se pot indrepta familiile, din punct de vedere legal, impotriva Fundatiei pentru SMURD pentru ca s-au folosit de imaginea si tragedia lor in vederea strangerii unor fonduri de care acestia nu au beneficiat direct?”

O alta curiozitate este faptul ca la aproximativ 11 zile de la tragedia din 30 octombrie 2015, au venit niste profesori francezi pentru a discuta despre un program al Băncii Mondiale, prin care s-ar putea construi mai multe centre medicale care să trateze pacienţii arşi. Evident, acestia au fost “omeniti” si laudati chiar de Raed Arafat, care incerca sa-si justifice interventia din acea seara spunand, nonsalant, ca nu avea unde sa ii duca pe raniti, ca nu sunt locuri pentru arsi. https://www.economica.net/raed-arafat-exista-un-program-de-creare-a-mai-multor-centre-de-arsi-prin-banca-mondiala_110037.html

Dar, haideti sa ne uitam un pic la Fundatia pentru SMURD si la modul in care strange donatii…

In primul rand, pe site-ul Fundatiei, ultimul bilant al activitatii Fundatiei este din anul 2010, unde se mentioneaza clar (conform spuselor lor) ce bani au intrat, de la cine, si cum au fost majoritatea cheltuiti. De ce nu avem un raport la zi? Nu poti gasi nicaieri informatii cu privire la finantele lor, in mod curent si transparent.

In al doilea rand, de ce site-urile ISU si DSP (entitati ale statului roman) te directioneaza sa donezi catre o entitate privata, in speta pentru Fundatia pentru SMURD? De ce nu poti dona direct catre SMURD? Conform legii de infiintare a SMURD, există posibilitatea ca ISU-urile județene să deschidă conturi la trezorerie pentru donatii. De ce nu o fac? De ce au doar 5 unitati ISU conturi deschise pentru donatii, iar restul te directioneaza, pe site si in adrese oficiale, sa donezi catre Fundatia pentru SMURD?

Exemple: http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/ghiduri-documentatii-cataloage-legaturi-utile/asistenta-medicala-de-urgenta/2-pentru-smurd/utile/1/1/model%20-%20completare%20formular%20230%20-%202%20pentru%20smurd.pdf/view

http://www.isudobrogea.ro/wp-content/uploads/2015/04/B.58I.-23.04.15-Redirectionati-doua-procente-din-impozitul-pe-venit-Fundatiei-pentru-SMURD.pdf

http://isuolt.ro/s-m-u-r-d-olt-10/2-pentru-smurd

http://www.isuvaslui.ro/images/smurd/230.pdf

Multumiri Asociatiei “Evolutie in Institutie” pentru ca a contribuit cu acest document absolut socant:

Se impun, iarasi, cateva intrebari:

  • Daca SMURD este un serviciu public, in subordinea MAI, de ce, conform spuselor lui Tiberiu Fechete (manager Fundatia pentru SMURD), 60-70% dintre fondurile destinate pentru SMURD provin din donatiile primite de Fundatia pentru SMURD?
  • De ce faciliteaza statul (institutiile statului) donatiile catre aceasta entitate privata (Fundatia pentru SMURD) si nu face asta si pentru alte fundatii medicale, sau umanitare? Care sunt criteriile pe baza carora statul sustine, public, o entitate privata?
  • Daca nu au un contract de colaborare, asa cum apare mentionat in adresa oficiala de mai sus, de ce te directioneaza sa donezi catre Fundatie?
  • De ce, in baza contractelor de sponsorizare primite de Fundatia pentru SMURD, se foloseste sigla sponsorilor pe masinile statului roman, adica ale MAI-ului? Inteleg clauzele, dar aici vorbim, totusi, despre proprietatea statului. Din nou, pe ce criterii sunt selectionate entitatile care isi pot face, indirect, reclama, prin donatii, pe masinile MAI ?

Acestea sunt doar o parte dintre problemele lui Raed Arafat in legatura cu afacerea Fundatia pentru SMURD.

In zilele urmatoare va urma partea a doua: “Brandul si legaturile externe”

Donați pentru a susține jurnalismul independent! https://www.paypal.me/IosefinaPascal?locale.x=en_US [wpedon id=534]

IBAN: RO74INGB0000999908232066