ANCHETĂ:AstraZeneca, finanțări, procese pierdute, medicamente cu efecte secundare grave.

Deja s-a anunțat în spațiul public faptul că AstraZeneca, gigantul farmaceutic care se ocupă de dezvoltarea vaccinului COVID-19 (numele tehnic fiind AZD1222)  în UE, SUA, AUSTRALIA, UK și Africa, a eșuat primul test clinic pe oameni, având deja doi pacienți care au avut efecte adverse grave. Ceea ce a trecut neobsevat este faptul că AstraZeneca, precum și alt companii farmaceutice, sunt apărate de repercusiunile legale privind potențialele efecte secundare ale vaccinului COVID-19.

Un director executiv al gigantului farmaceutic AstraZeneca a confirmat că gigantul nu poate fi acționat în justiție pentru orice potențial efect secundar cauzat de vaccinul Covid. Cei afectați nu vor avea nicio pârghie legală pentru a-și face dreptate.

“Aceasta este o situație unică în care noi, compania, pur și simplu nu ne putem asuma riscul dacă în … patru ani vaccinul prezintă efecte secundare “, a declarat pentru Reuters Ruud Dobber, membru al echipei de conducere a companiei Astrazeneca.

Avocații firmei au solicitat introducerea unor clauze în acest sens în contractele lor cu țările în care AstraZeneca a fost de acord să furnizeze vaccinul Covid. Compania spune că, fără astfel de garanții, acestea nu ar fi stimulate să producă medicamentul. Și se pare că majoritatea țărilor au cedat în fața acestei cereri.

Interesant este faptul că aceste afirmații și cereri vin la ani de zile după ce AstraZeneca a pierdut două procese uriașe, pentru care a plătit despăgubiri în valoare de 520 de milioane de dolari, respectiv 28 de milioane de dolari.

AstraZeneca LP și AstraZeneca Pharmaceuticals LP au plătit 520 de milioane de dolari pentru a se renunta la acuzațiile potrivit cărora AstraZeneca a comercializat ilegal medicamentul anti-psihotic Seroquel pentru utilizări care nu au fost aprobate ca fiind sigure și eficiente de către Food and Drug Administration (FDA). Astfel de utilizări neaprobate sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de utilizări „fără etichetă”, deoarece nu sunt incluse în eticheta produsului aprobată de FDA a medicamentului.

Cu alte cuvinte, acest medicament, Seroquel, avea efecte secundare devastatoare care nu erau semnalate pe prospect, precum și contraindicații în ceea ce privește administrarea acestui medicament împreună cu metadonă, fapt ce a condus la decese în SUA, în timpul “crizei opioidelor”.

Nexium este un medicament produs de AstraZeneca și lansat pe piață în 2001. Medicamentul fără prescripție medicală a fost destinat combaterii efectelor GERD și a altor tipuri de arsuri la stomac, dureri cronice și alte afecțiuni similare. Pacienților li s-a spus să se aștepte la efecte secundare minore, tipice pentru orice medicament, posibile uscăciuni ale gurii, dureri de cap și poate dureri abdominale.

Însă, ceea ce nu li s-a spus este că poate provoca leziuni la rinichi, fracturi și chiar posibilitatea de a  cauza demență, printre altele. Drept urmare, multe persoane care au suferit efecte secundare grave că urmare a utilizării medicamentului Nexium au intentat procese împotriva producătorului de medicamente AstraZeneca, susținând că gigantul farma nu a furnizat avertismente adecvate cu privire la cele mai grave efecte secundare.

Încă o controversă cu privire la produsele făcute de AstraZeneca este vaccinul anti-gripal nazal pentru copii, FluMist, care s-a dovedit a fi nu doar ineficient, ci și periculos, CDC a retras sprijinul acordat companiei și a interzis folosirea acestuia ca vaccin anti-gripal pentru copii.

Tot neobservat a trecut și faptul că AstraZeneca este finanțată de CEPI și de GAVI Alliance, adică de entitățile patronate și finanțate de Bill Gates, cu suma de 750 de milioane de dolari. Această finanțare a companiei de către CEPI și Gavi ALLIANCE este susținută și de Organizată Mondială a Sănătății, care a numit-o “un efort comun, pentru a garanta că vaccinul va ajunge și în țările mai puțin dezvoltate”. AstraZeneca s-a angajat să livreze, la nivel global, aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin până în 2021.

Acum apar problemele de etică, deoarece se folosesc celule umane pentru producerea acestui vaccin, dar și problemele ce țin de eficacitatea acestui vaccin, care nu este cu mult diferit de vaccinurile anti-gripale. Acestea din urmă s-au dovedit a fi ineficiente în combaterea gripei, pentru simplul și evidentul motiv că există o mulțime de mutații și de tulpini diferite, cu care un vaccin nu poate ține pasul.

Cum funcționează:

Una dintre liniile celulare utilizate pentru a produce vaccinul COVID-19 se numește HEK 293. Provine de la un făt avortat legal în Olanda în 1973. Celulele acestui făt avortat au fost modificate într-un laborator pentru a se putea replica la infinit.

În cazul vaccinului AstraZeneca, a fost utilizat un adenovirus care provoacă o răceală la cimpanzei. Nu se poate replică la oameni. Apoi a fost modificat genetic pentru a conține proteina din SARS-CoV-2. Apoi vine partea în care sunt utilizate liniile celulare umane. Adenovirusul modificat este plasat împreună cu celulele umane. Cuvele acestora devin o linie de producție, producând mai mult din adenovirusul modificat. Când este injectat, teoria este că vaccinul nu va îmbolnăvi persoana, ci că va declanșa un răspuns imun. Ca parte a acestui răspuns, proteina va fi identificată de corp. Speranța este atunci când o persoană care a făcut vaccinul întâlnește virusul SARS-CoV-2 , corpul său își amintește de proteina din virus și, astfel, anticorpii pot lupta împotriva virusului.

Problema este clară, vorbim despre probabilități, speranțe, supoziții, deci, cum mai poate fi asta numită știință? Cu atât mai mult cu cât acest vaccin este destinat uzului la scară mondială, pentru diverse grupe de vârste.

Dar, după părerea mea, cea mai gravă problemă este încrederea, sau lipsa ei, pe care o prezintă compania AstraZeneca, având în vedere istoricul său în mușamalizarea și ocultarea informațiilor cu privire la efectele adverse ale medicamentelor produse de aceasta.

Astrazeneca în România are o cifră de afaceri de 18 milioane de euro și este condusă de RASINAR GABRIEL RADU.

Donați pentru a susține jurnalismul independent!

https://www.paypal.me/IosefinaPascal?locale.x=en_US [wpedon id=534]

IBAN: RO74INGB0000999908232066