Ieri, Antena 3 a prezentat o parte dintre măsurile luate de Guvern pentru organizarea alegerilor, în contextul crizei COVID-19. Evident că s-a discutat doar în termeni laudativi despre aceste măsuri, ignorând problemele absolut vizibile și consecințele lor.
O să le luăm punct cu punct:

1. “Persoanele din grupele de risc (peste 65 de ani, care au diabet zaharat, imunitate deficitară și alte boli cronice) pot cere președinților birourilor electorale să meargă în față”.
Sigur, poate o să spuneți că e foarte corect, doar că asta înseamnă o ingerință extrem de gravă în viață personală a omului, întrucât membrii din secția de votare nu sunt cadre medicale, că să poată aprecia veridicitatea spuselor și nici operatori de date cu caracter confidențial. Nu mai vorbesc despre faptul că toți cei prezenți în secție vor află, automat, că doamna X are 3 comorbidități, ceea ce, din nou, încalcă dreptul la viață personală și poate duce la discriminare, sau izolare socială, în secția de vot fiind prezenți, de obicei, vecini ai votanților.
2. “După primul alegător febril, sau cu simptome respiratorii, cabina respectivă va fi folosită doar pentru acești alegători”.
Iarăși, avem problema ingerinței în viața personală a alegătorului și supunerea acestuia la oprobiul celorlalți alegători prezenți în secție, care îl vor ocoli ca pe ciumă, când vor vedea că are febră și că este trimis “la colț”, în cabina pentru “ciumați”. Avem precedentul de la referendumul pentru justiție, când operatorii tabletelor, împreună cu membrii din secția de votare, urlau în gura mare că X nu votează la referendum, facilitând, astfel, contre politice chiar între alegătorii din secție.
Discriminarea alegătorilor bolnavi de COVID-19, izolați, sau carantinați:

1. Urnele speciale sunt puține la număr. Au fost suplimentate de către autorități? Avem o evidență clară a numărului de persoane izolate, internate, carantinate?
Pentru că scrie clar “și care nu sunt în evidență cu COVID-19”. Este suficientă o zi de vot pentru a transporta, conform normelor impuse de Guvern, toate urnele la toate persoanele din această categorie?
2. “Echipa se va deplasa la cei cu COVID-19, numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către toate celelalte categorii de alegători care au solicitat urnă specială”.
Din nou, avem o discriminare clară între două categorii de oameni: Bolanvii de COVID-19 și oamenii cu diverse boli și dizabilități. În aceste condiții, reiterez întrebarea de mai sus “Este suficientă o singură zi de vot pentru a asigura exercitarea dreptului la vot de către toate persoanele care nu se pot deplasa la urne?”.
3. Restul “măsurilor” cu privire la procedura de vot, în sine, sunt identice cu cele din secția de votare, adică aberante, voi detalia mai jos.
Procedura de vot din secție

1. Distanța de 1m asigurată de “personalul de pază”. Nu se specifică cine va asigura pază, poliția? Pentru că în secțiile de votare sunt, uzual, doar 2 polițiști. Și dacă vor suplimenta numărul de agenți de poliție prezenți, acest lucru va contribui și mai mult la aglomerări, atât în exterior, cât și în interior. În cazul în care un om nu respectă distanță de 1m, ce i se întâmplă? Va fi amendat? I se va interzice dreptul constituțional de a vota?
2. S-a vorbit despre asigurarea măștilor de protecție în secție, pentru cei care nu au, dar, totodată, scrie clar că masca trebuie purtată și în curtea secției de votare. Deci, nu ar trebui să fie împărțite, gratuit, aceste măști, chiar de la intrarea în curte?
3. Persoanele vor fi termometrizate și supuse unui triaj epidemiologic la intrarea în incinta, efectuat de “personalul tehnic al secției de votare”.
Cine face parte din acest “personal tehnic”? Și ce se întâmplă cu cei care au temperatura peste 37.3 și prezintă simptome respiratorii? Nu vor mai vota?
4. “Alegătorul își va înlătura pentru scurt timp masca pentru a scana buletinul la operatorii cu tablete și apoi o pune la loc. Alegătorul își va înlătura pentru scurt timp masca pentru a ridică buletinul de vot și ștampila de la membrii comisiei”.
Ce înseamnă “pentru scurt timp”, din moment ce distanța dintre operatorul STS și membrii comisiei este de aproximativ 2m?Ce se întâmplă dacă tușește, sau strănută, cineva când face aceste proceduri alambicate? Se închide secția? Este amendat, luat pe sus?
5. În eventualitatea unor fraude electorale, sau incidente în secție, cum vor fi reperați de către poliție acei cetățeni, din moment ce toți vor purta mască în interior?
6. Avem precedentul din diaspora, când, în condiții normale de votare, oamenii nu au apucat să voteze din cauza cozilor interminabile și a proastei organizări la nivelul secției. Cam ce credeți că se va întâmplă acum, într-o singură zi de vot, având toate aceste proceduri de îndeplinit?
Și întrebările pot continua la nesfârșit… Este inacceptabil modul în care se va desfășura cel mai important exercițiu democratic. Este inacceptabilă ambiguitatea acestor prevederi. Și, mai grav, este inacceptabilă discriminarea cetățenilor pe criterii de sănătate și condiționarea exercitării unui drept fundamental de starea lor de sănătate.
Toate aceste elucubrații reprezintă o dovadă în plus că aceste alegeri au deja câștigători prestabiliți și că scopul nu este organizarea acestora în mod democratic, ci “pe repede înainte”, pentru că blaturile și interesele politice să fie solidificate pentru următorii patru ani.
Donați pentru a susține jurnalismul independent!
https://www.paypal.me/IosefinaPascal?locale.x=en_US [wpedon id=534]
IBAN: RO74INGB0000999908232066