Un prim exercițiu pentru a trece dincolo de manipulările presei și de dezbinarea alimentată de politicieni este dialogul dintre taberele aparent adverse. Totodata, dialogul si transparenta sunt notiuni pe care actuala guvernare le-a aplicat doar la nivel de retorica, nu si practic.
În acest sens, l-am contactat pe unul dintre liderii #Rezist, activistul Cristian Mihai Dide, care a avut deschiderea de a-mi acorda un interviu pe teme precum statul de drept și instituțiile publice, România ca stat eșuat, educație și civism, abuzurile autorităților și guvernanților pe timpul pandemiei și înscăunarea pe vecie a Comandantului Suprem, Arahat.
Interviul a fost inregistrat cu acordul intervievatului, mai jos puteti asculta un fragment audio din acest interviu. Vă invit să citiți răspunsurile surprinzătoare date de acesta, la întrebările pe care toți ni le punem, în această perioadă de grea încercare pentru democrația din România, la 30 de ani de la Revoluție.
Știu că ai propria ta asociație prin intermediul căreia ai realizat demersuri în instanță pentru a contesta diverse abuzuri ale autorităților, poți da câteva exemple de acțiuni? Am inteles ca aveti procese si la CEDO.
Avem mai multe dosare deschise la CEDO, dar deocamdata nu s-a judecat niciunul. Asociatia pe care o conduc, “Evolutie In Institutie”, a mers la CEDO cu mai multe dosare ale celor care au fost amendati in perioada 2017-2019 la proteste. Sunt procese pe care le-am castigat in Romania si cu cele pe care nu le-am castigat am mers la CEDO.
Ai zis, la momentul summit-ului de la Sibiu, că e dreptul nostru să îi vedem și să dialogam cu politicienii votați și sunt întru totul de acord, mai ales având în vedere faptul că fiecare politician depune un jurământ la investire. Cum vezi propunerea de a introduce în codul penal și de Procedură Penală o sancțiune pentru fapta de încălcare a Jurământului de către politicienii investiți in funcții de noi?
Eu sunt un adept al raspunderii politicienilor, adica undeva trebuie sa introducem in legislatie raspunderea politicienilor. Nu mi se pare normal ca, in istoria recenta, din 1990 incoace, toti politicienii sa faca incercari, teste, pe poporului roman. Adica, de exemplu, “avem oportunitatea sa investim intr-un teren de sport” si il facem in panta, este celebru acest exemplu, fara sa-l traga nimeni la raspundere. Eu inteleg ca avem o oporunitate sa investim niste bani, dar sa nu ne batem joc de banii aia, doar pentru ca exista oportunitatea de a lua banii. Da, sunt de acord cu tragerea la raspundere penala, sau contraventionala. Pe mine m-ar interesa mai mult civil, pentru ca suntem intr-un stat capitalist, ca politicienii sa plateasca pentru greselile facute. Nu sunt atat de interesat sa-i bagam la puscarie, ci sa munceasca, sau sa dea banii pentru “testele” pe care le-au facut, atat timp cat au fost la conducere.
Ce înseamnă statul de drept pentru tine, ți se pare că în acest moment instituțiile își fac treaba pe care ar trebui sa o faca într-un stat de drept?
Justitia romana si institutiile abilitate nu si-au facut treaba de 30 de ani incoace. Nici inainte de asaltul lui Dragnea, nici in timpul lui Dragnea, nici dupa Dragnea. Nu putem sa spunem ca aceste insitutitii au functionat, sau functioneaza , nu. In continuare, hotararile, daca le putem numi hotarari, acele documente emise de judecatori, sunt foarte subiective. Adica, nu sunt hotarari exprimate obiectiv si de asta avem o justitie care scartaie din toate incheieturile. Mie nu mi se pare ca statul de drept functioneaza. Pentru ca intr-un stat de drept consolidat totul se bazeaza pe lege si eu consider ca la noi justitia nu se face pe baza legii, ci pe baza opiniei judecatorului si cam cum percepe el fapta respectiva. Avem, de exemplu, violuri, hartuiri, in care judecatorul acuza o femeie pentru ca a fost imbracata provocator si bineinteles ca era normal ca violatorul sa se comporte asa. Asta nu este justitie, asta este bataie de joc. Inclusiv pe coruptie si pe alte teme. Motivul pentru care am protestat a fost pentru ca nu voiam sa cream precedentele pentru ca procurorii sa fie asupriti politic. Bine, in momentul de fata, sunt controlati politic. Adica influenta politica asupra lor, indiferent de culoarea politica, este foarte mare.
Avand in vedere ceea ce ai prezentat si tu, ai fi de acord cu raspunderea magistratilor, despre care s-a facut o intreaga valva in anii trecuti?
Imi doresc, da, la fel cum imi doresc pentru politicieni raspunderea lor, la fel imi doresc sa existe si pentru magistrati o raspundere. In momentul de fata, exista o posibilitate de a trage la raspundere magistratul, dar totul este la mana CSM-ului. Deci, daca CSM considera o abatere disciplinara in activitatea unui magistrat, atunci Ministerul de Finante poate sa recupereze un prejudiciu de la judecator, dar daca CSM considera ca nu exista o abatere disciplinara, atunci Ministerul de Finante nu poate sa recupereze nimic. Si mai exista o problema in legislatia actuala: faptul ca timpul este foarte scurt. Daca este castigat un proces la CEDO si statul roman este obligat sa plateasca despagubiri unui cetatean roman, ai timp doar un an de zile pentru ca CSM sa se pronunte asupra abaterii disciplinara a acelui judecator si apoi statul roman sa recupereze prejudiciul. Sa ne intelegem, nu functioneaza nicio institutie atat de repede, adica intr-un an de zile un judecator sa fie audiat si cercetat disciplinar. Se tergiverseaza cauza si apoi dispare raspunderea. Deci, da, sunt de acord cu modificarea legii si cu introducerea raspunderii magistratilor.
Dacă vorbim despre stat de drept, trebuie să te întreb, cum consideri că a fost gestionat dosarul 10 august? Crezi că trebuie sa treacă vreo 30 de ani și aici pentru a afla ceva, la fel ca în cazul dosarului Revoluției, Mineriadei? Mai putem vorbi despre democrație consolidată într-un stat fundamentat pe îngroparea adevărului si musamalizari?
Bineinteles ca nu mi se pare normal sa dureze atat, mi se pare normal sa dureze mai mult pentru ca sunt 800 de plangeri, dosarul este foarte mare ca volum si atunci instrumentarea sa a durat mai mult. Dar deja vedem ca se incearca musamalizarea lui. Din punctul meu si al nostru de vedere, consider ca a fost negociat politic. Adica, sa numesti doi procurori sefi, un procuror general si unul sef DIICOT, atata vreme cat te-ai batut doi ani de zile cu pumnul in piept ca “vai, trebuie sa avem avizul CSM-ului si sa respectam statul de drept” si atunci cand CSM-ul iti spune ca nu ii vrem pe astia doi ca procurori sefi, adica Gabriela Scutea si Giorgiana Hossu, care nu au avize CSM si cu toate astea, Iohannis le-a propus in functie…Mie mi se pare un joc politic, adica alta scuza nu-i pot gasi Presedintelui, atata vreme cat pe vremea celeilalte conducerii ne bateam cu pumnul in piept ca trebuie respectate procedurile si statul de drept. Dosarul 10 august este, in continuare, folosit ca o moneda de schimb politic. Eu am fost implicat in organizarea protestelor la nivel national, in Bucuresti, la 10 august si consider ca nu era necesara interventia atat de violenta impotriva cetatenilor.
Au existat anumite evenimente acolo…Noi asteptam ca procurorii sa dovedeasca suspiciunile noastre. Noi consideram ca evenimentul cu Stefania, jandarmerita, a fost pus la cale dinainte, la fel si blocarea masinilor de politie in fata la Springtime intre protestatari care credem ca a fost pusa la cale de conducerea MAI si a jandarmeriei la acea vreme. Restul violentelor au fost incidente spontane si lasate la latitudinea si gestionarea jandarmilor. Au fost informatii false distribuite in presa, dinainte de protest, cum ca va fi lovitura de stat, violenta, si atunci, firesc, ca jandarmul din linia intai stia doar ca se pregatesc violente, cu toate ca noi, cel putin, nu am pregatit violente. Si apoi au existat informatii propagate pe canale oficiale cum ca in noaptea de 10 august Stefania a suferit o ruptura de coloana cervicala. Pana si eu am fost foarte afectat de aceasta informatie. Am muncit 3 ani de zile, am stat in strada, am evitat orice violenta si distrugere si uite cum munca mea e distrusa de nebuni care nu vor sa inteleaga ca prin violenta nu o sa schimbam un stat. Mai ales cand vrem democratie. Consider ca au fost doua, sau mai multe evenimente, puse la cale de politic si de jandarmerie.
Avem următoarele spețe: poliția rutieră amendează abuziv cetățeni, ai vorbit si tu despre cazul meu, pentru ca au steagul României pe mașină, întocmind un proces verbal bazat pe mărturie falsă și uzand de acest fals, motivând că steagul depășește gabaritul mașinii. Avem copil ridicat de 5 jandarmi pentru ca avea masca sub nas în metrou. Avem varstnice bruscate și ridicate de poliție pentru ca nu aveau masca. Avem politisti care amendeaza enoriasii la Biserica pentru ca nu sunt distantati social. Avem polițiști care, la ordinul DSP, nu al procurorilor sau judecătorilor, ridica oameni din case pentru că sunt suspecți de Covid-19? Crezi că și-au depășit autoritățile atribuțiile și că, în fapt, fac abuz de putere și de funcție, în numele sănătății publice? De ce nu vedem demisii chiar de la vârful MAI?
Principial, nu sunt de acord cu demisiile de la varf. Nu poti sa tragi la raspundere un ministru pentru abuzul savarsit de un politist, sau de mai multi politisti, de la baza piramidei, trebuie anchetati respectivii si apoi se decide. Nu as astepta o demisie la nivelul ala pentru tampeniile politistilor, sau jandarmilor. Cat despre incalcarea drepturilor fundamentale, asta s-a vazut inca de cand au aparut primele semnale cu privire la o eventuala pandemie. Adu-ti aminte de decizia pe care a dat-o Raed Arafat, de la sine putere, fara sa fim in stare de urgenta, prin care el interzice adunarile publice ce depasesc, parca, 2000 de persoane. In Constitutie scrie clar ca drepturile fundamentale se restrang doar prin lege. Legea nu este Raed Arafat, sau Ludovic Orban, legea este reprezentata si facuta de Parlament. Faptul ca, la noi, drepturile fundamentale sunt incalcate frecvent de catre fortele de ordine se datoreaza, in primul rand, celor care conduc institutiile. Ce sa inteleaga politistul simplu cand ies Vela si cu Orban si zic “Sa fie amendati toti cei care nu au declaratii pe proprie raspundere!” ? Bineinteles ca politistul zice ca au iesit ministrul de interne si prim-ministrul si au zis sa dam amenzi pe banda rulanta. Uite asa ne trezim ca luam amenda pentru un steag pe masina, pentru ca nu am purtat corespunzator masca, dar sa facem preventie nu stim. Nimeni din tara asta nu intelege preventia. A doua problema a politistilor care sunt in aceasta postura este ca sunt rezultatul sistemului educational din Romania, care este la pamant. Ce pretentii sa ai de la un politist de 23 de ani, care vine dintr-un sistem de invatamant care, in ultimii 10 ani, a scos analfabeti functionali pe banda rulanta? Ce sa stie?
Ce părere ai despre faptul că Ministerul Sănătății a recunoscut că nu a declarat epidemia de SARS-CoV-2 pe teritoriul României, dar a venit Orban, premierul și președintele cnssu să certifice pandemia după 4 luni de la declararea sa de către OMS? Mai sunt justificate măsurile stricte și derogarea de la convenția europeana a drepturilor omului fără să aibă, în fapt, temei legal pentru a face asta?
Din punctul meu de vedere, este mai simplu sa restrictionezi decat sa reglementezi… Si atunci, bineinteles ca domnul Presedinte, sau MAE, nu stiu exact, s-a grabit imediat sa suspende CEDO pe teritoriul Romaniei. Cat despre declararea pandemiei, nu sunt documentat, nu stiu ce inseamna, ce proceduri trebuiau urmate, dar sa ma pronunt asa: Normal ca daca nu s-au urmat procedurile normale, trebuie sa se intample la fel cum s-a intamplat cu amenzile date pe perioada starii de urgenta. Adica, sa avem o hotarare prin care toate deciziile ulterioare, bazate pe o eventuala declarare a epidemiei pe teritoriul Romaniei, sa devina nule. Asa ar trebui sa functioneze. Daca avem o legislatie care s-a bazat pe o epidemie nedeclarata, atunci legislatia respectiva ar trebui sa fie nula si refacuta. Asa mi s-ar parea normal intr-un stat de drept, dar noi stam mai prost cu statul de drept.
Ce s-a întâmplat cu Arahat? Era Satana pe pământ la Colectiv și ar fi trebuit sa dea socoteala, în instanță, pentru modul în care a fost gestionată intervenția la Colectiv și, iată, că acum se ocupă tot de viețile oamenilor, decide abuziv asupra drepturilor si libertatilor, fără sa dea socoteala, de ce s-a ajuns aici?
Aici as da vina pe cetateni, poate nu e bine sa fac asta, dar sunt direct. De cand am intrat in viata civica, am observat ca mereu ne-am lasat la jumatate. La Colectiv ne-am multumit cu un guvern tehnocrat, nu am mers mai departe sa cerem alegeri anticipate. A venit Iohannis, “Bravo, baieti! Il punem pe domnul Ciolos”. A facut ce-a facut Ciolos pe acolo, bune, rele, nu comentez. A urmat #Rezist cu OUG13, s-a anulat ordonanta, in loc sa cerem un alt guvern atunci, un guvern meritocrat, ne-am multumit cu retragerea OUG13. Vine 10 august, ne multumim cu o bataie, asa, pe seara si gata, ne-am saturat.


Normal ca ii incurajeaza pe politicieni precum Arafat, care a inghetat pe functia aia, e de 12 ani secretar de stat si se ocupa de tot ce inseamna sistem de urgenta. S-a impamantenit ideea cum ca daca pleaca Arafat din functie, sistemul de urgenta moare. Zici ca pe orice ambulanta SMURD Arafat e ala care intervine. Faptul ca noi nu stim sa mergem pana la capat si sa stam doua saptamani, trei saptamani, cat e nevoie, in strada si sa spunem ca “nu mai plecam de aici pana nu-l schimbati pe Arafat din functie”, atunci orice guvern este pacalit de Arafat, specialistul cu cursuri facute pe bani publici. Coroborat cu faptul ca nu avem un sistem de justitie si procurori care sa ancheteze mizeriile pe care le face Arafat, inseamna Arafat pe veci. Avem procurori care s-au facut procurori pentru beneficii si pensii speciale.

Avem dovezi ca, sub semnatura lui, au avut loc reale jafuri in pandemie, prin achizitiile publice, profitand de contextul si haosul din pandemie. De ce nu se autosesizeaza institutiile abilitate? Sau organismele UE? Stiu ca esti pro UE.
Da, sunt pro-european, sunt pro colaborare, nu neaparat pro-UE, dar consider ca acolo unde exista protocoale scrise si reguli de convietuire este mai bine. Nu trebuie sa se autosesizeze institutiile noastre, pentru ca sunt sesizati, noi ii sesizam tot timpul la abuzuri. Asociatia “Evolutie in Institutie” a facut plangere impotriva lui Arafat si a facut mai multe plangeri de fiecare data. Daca intrati pe “Registrul de Marci” si cautati SMURD, o sa vedeti ca pe masinile si elicopterele SMURD este, de fapt, sigla Fundatiei pentru SMURD, adica a unei entitati private, care este condusa de Arafat. Pe echipamente si utilaje publice avem sigla unei entitati private, condusa de Arafat. Daca avem lucrul asta documentat, se vede abuzul si sunt procurorii sesizati, de ce nu sunt anchetati? Pentru ca, din nou, nu avem stat de drept si procurori curajosi care sa ne faca dreptate.
Care este scopul acestei Fundatii SMURD? De ce ai avea nevoie de o Fundatie pentru un serviciu public, de stat? E ca Fundatia lui Cercel de la Matei Bals.
Ca sa strangi bani si ca sa speli bani. E mai dificil sa speli banii prin stat, asa ca inventezi o fundatie.
Cum scapam de aceasta continuă dezbinare a cetățenilor romani? Avem numai etichete: rezistenții, PSDistii, ciumații, slugile UE, slugile rușilor, slugile americanilor, sorosisti, extremiști de dreapta, etc. Până la urmă, nu crezi că scopul romanilor ar trebui să fie unul comun? Evident că nu putem avea toți aceleași afinități politice, dar aici nu vorbim despre nuanțe ideologice, ci despre drepturi, libertăți și respectarea legii fundamentale.
Educatia ar fi cea care ar putea sa uneasca. Deocamdata, orgoliile si ambitiile tot timpul depasesc interesul comun. De exemplu, daca eu spun “Hai sa scapam de Arafat, dar sunt un sustinator al casatoriilor persoanelor de acelasi sex”si vine unul care zice “Nu sunt de acord cu casatoriile persoanelor de acelasi sex, dar sunt de acord sa scapam de Arafat”, atunci nu putem sa colaboram pentru ca el considera ca asocierea cu mine ii strica celelalte valori, ceea ce nu este adevarat. Noi nu stim sa ne asociem pentru un interes comun si apoi sa ne vedem de valori. Adica sa mergem pe un drum comun, sa finalizam un proiect, apoi fiecare sa mearga in directia sa. Si asta se rezolva doar prin educatie. Atata timp cat am dreptul sa ma exprim si sa protestez, care este problema? Adica pe tine nu te incurca cu nimic sa te speli pe maini, daca tu consideri ca ala care n-a purtat masca a infectat bara de la metrou. Si la fel poti sa porti o masca daca tu nu vrei sa infectezi. Nu vad de ce sa dezbatem atata si sa dezbinam poporul pe faptul ca unii poarta masca si unii nu poarta masca. Atata timp cat, pana acum, am mai avut gripe, adica nu este COVID prima pandemie, sau epidemie, am mai avut gripe si am trecut peste ele si nu am mai purtat masca. Stim cu totii de ce trebuie dezbinare, pentru ca atunci cand esti dezbinat, esti mai usor de cucerit. Asta este si motivul pentru care poporul trebuie sa fie dezbinat, pentru ca daca ar fi unit, nu am mai fi condusi de idioti.
De ce crezi că presa ignora, ba chiar o parte susține, aceste masuri demne de un stat comunist și furturile? Nu se mai poate discuta la modul asta, deschis, la televizor.
Hai sa ne uitam la finantarile pe care le-au avut… Discutam despre 40 de milioane de euro pe care Guvernul Orban le-a dat ca finantare. Cu totii trebuie sa mancam si, in functie de cat suntem de pregatiti, ne alegem modalitatea de a ne desfasura activitatea si de a ne finanta. Atat timp cat eu nu ma simt sigur pe mine si nu stiu daca urmatoarea luna voi mai castiga, aleg cel mai sigur venit si cand pica bani de la guvern, de ce sa nu ma fac si eu ca-mi fac treaba? Majoritatea presei a fost cumparata cu bani publici si publica ce vrea Guvernul, pentru ca stam foarte prost cu integritatea, ca popor. Nu suntem pregatiti, sistemul de educatie nu ne-a invatat sa fim integri, ne-a invatat sa “ne descurcam”. Asa este si cu presa. De asta consider ca presa libera este putina.
Aceste abuzuri si masuri puteau fi oprite de catre Parlamentul Romaniei, mai exact de catre opozitie. Ce parere ai de faptul ca PSD a votat si girat absolut tot ceea ce Orban, sau Iohannis, au cerut? Ne aflam intr-un moment USL mascat?
Da. Noi suntem condusi de aceiasi oameni de foarte mult timp. Este un partid comunist cu mai multe culori. Toti sunt in functiile alea, de 30 de ani, sub diferite culori. Este simplu, vorbim de curba lui Gauss, acumulezi informatii pana la un anumit nivel, dupa care stai un pic sus pe varf, dar incepi sa cobori, brusc. Curba asta de acumulare a informatiilor se aplica si omului. De ce nu putem sa avem obligatoriu 2 mandate de parlamentar, iar apoi sa vina obligatoriu altii? Ca sa nu mai tinem functiile blocate si sa oprim evolutia documentata stiintific. Oamenii astia au ramas acolo pe functii de 30 de ani si vor sa ne convinga pe noi ca sunt altii. Bineinteles ca este un USL mascat.
Avand in vedere aceasta mafie politica si presa cumparata, devine din ce in ce mai greu pentru partide mici, noi si candidati independenti sa ajunga la putere. Tu ce soluții vezi pentru primenirea clasei politice? Cum ar arăta partidul, sau programul național, ideal pentru tine?
Nu am solutii. Solutia cea mai viabila este sa folosesti aceleasi tehnici de manipulare pe care le folosesc ei pentru a razbate in legislatia actuala. Asta este motivul pentru care am renutat la politica. In momentul de fata trebuie sa devenim intai cetateni, care sa stim sa ne cerem drepturile, dupa care sa incepem sa facem politica. Daca vrei sa castigi niste voturi, singura posibilitate ca sa castigi acum este sa aplici aceleasi tehnici, manipulare, minciuna, sau exploatarea dezbinarii. Eu sunt un optimist, eu cred ca se gasesc oameni integri care sa lucreze pentru interesul comun al cetatenilor. In momentul de fata, in tot ce inseamna administratie publica, oamenii care lucreaza acolo o fac doar pentru beneficii.
Un mesaj pentru cei care ar dori sa se implice si sa schimbe ceva, din punct de vedere civic, in tara asta?