DOCUMENTE:Ai test negativ?Tot suspect de COVID-19 esti.Ai fost externat?Esti suspect de boala infecto-contagioasa.

Este strigător la cer modul în care sunt manipulate testele COVID-19, pentru că, indiferent de rezultatul obținut, tot suspect rămâi.  Cum poți fi suspect de COVID-19, tu având dovada (testul negativ) că nu ești? In Romania, pana si mortul de infarct este suspect de COVID-19.

Z20.8 este codul pe care majoritatea medicilor sunt obligați să-l folosească la externarea pacienților, conform unei circulare, unui document, de raportare a cazurilor pe timpul crizei sanitare (epidemiei nedeclarate) de COVID-19, trimisă de la INSP către medicii din spitale. Această circulară este nesemnata, deci neasumată de emitenți. Cu alte cuvinte, este o metodă de a forța mâna medicilor, care, cu nume si prenume, introduc în sistemul medical acest cod pentru pacienții externați. Asta înseamnă că ei vor răspunde pentru aceste anomalii și nu cei care le-au forțat mâna. 

Ce înseamnă acest cod Z20.8?

Inițial, când a fost trimisă circulara, era folosit ca diagnostic principal la externarea pacientului și înseamnă “suspect de boală infecto-contagioasă”. Acum este folosit ca diagnostic secundar, fiind în continuare prezent la externare. Acest cod este folosit și în alte țări, putând fi găsit cu ușurință în manualul de codificare a diagnosticelor. Asta este cu atât mai grav, cu cât observăm ambiguitatea diagnosticului, deoarece există o multime de boli infecto-contagioase. De ce anume ești suspect? Se creează un precedent extrem de periculos.

Care este, în fapt, problema? La internare, pacientul este, firesc, suspect de COVID-19, dat fiind faptul că virusul este prezent pe teritoriul României. I se face testul, dacă iese pozitiv, este trimis la secția de covid și tratat acolo. Dacă iese negativ, este mutat de pe secția de covid unde așteaptă rezultatul, i se face operația, sau intervenția medicală pentru care s-a internat și apoi este externat. Problema uriașă este că, având test negativ, fiind într-un mediu lipsit de prezența bolnavilor de COVID-19, la externare tot suspect de boală infecto-contagioasă rămâne în baza de date a sistemului informatic Hipocrate.

Mai mult decât atât, ca dovadă a premeditarii, tu, ca medic, nu poți introduce un cod pentru opțiunea “test negativ + lipsă contacți Covid-19”. Cel mult poți introduce codul pentru “test negativ + suspiciune contact cu Covid-19”. Nu există varianta în care să poți menționa că pacientul este negativ și nici nu a avut contact cu persoane infectate. El ramane prezumat a fi avut contact cu persoane infectate, chiar daca nu a avut si are si are testul negativ.

Această circulară a apărut, în varianta finală, în aprilie, unele surse medicale spunând că ar fi apărut mai devreme, prin martie.

Această practică mi-a fost confirmată și de alt eveniment straniu, de aceea am și decis să scriu articolul: O persoană se testează de COVID-19 pentru a putea pleca în vacanță la clinica privată Sanador de pe Calea Plevnei. Primește rezultatele online în 24h, după cum își fac și reclamă pe la televizor. Rezultatul fiind negativ, lucrurile ar trebui să fie clare… Sau nu?

Priviți și vă cruciți de ceea ce scrie la secțiunea “Comentarii”.

În primul rând, acest laborator, sau, mai bine zis, acest buletin de analize semnat de Rotaru Mihaela, confirmă rata uriașă de eroare a testelor RT-PCR. Iată de câți factori depinde, de fapt, un rezultat cât de cât concludent la testul RT-PCR. De la modul si momentul în care a fost prelevata proba, la modul și condițiile de transportare a probelor, etc. Conform acestor comentarii, daca virusul sufera mutatii, nu e garantat sa iasa pozitiv, sau negativ, la test. Sau, daca este indetificat un alt patogen decat SARS-CoV2, asta nu inseamna ca nu ai si SARS-CoV2?! Cum ar veni, RT-PCR e fix degeaba, daca sunt atatia factori care pot influenta si creea variatii neconcludente ale virusului?!

Cu alte cuvinte, oricum o dai, dacă ai test negativ, tot suspect ești, iar clinica își “ia mâna” de pe tine. Deci, în cazul în care are chef DSP-ul să te ia pe sus, ei sunt acoperiți de aceste “comentarii”.

Mai ciudat este, însă, faptul că, la citirea acestor comentarii “științifice”, persoana testată a contestat aceste afirmații, invocând faptul că a plătit 100€ pentru a obține un rezultat concludent, nu pentru a rămâne suspect de COVID-19 și, astfel, să riște ratarea vacanței planificate. În formatul fizic al buletinului de analize pe care persoana l-a primit a doua zi, aceste “comentarii” au dispărut. Deci, ce rămâne inserat în sistemul Hipocrat? Testul negativ, dar cu mențiunea că poate fi fals-negativ și pacientul este suspect de COVID-19? Sau testul negativ fără comentarii?

Este inacceptabil acest mod de operare.

Pe un buletin ce arata decontul de cheltuieli, uriașe, 42.000 lei, de la Spitalul Municipal Câmpina, pentru o internare de 8 zile, apare, din nou, ceva halucinant legat de externarea pacientului:

1. A fost externat cu diagnostic de COVID-19.

2. I se comunică faptul că “vindecarea nu înseamnă imunizare” și că trebuie să respecte măsurile de protecție tipice pentru COVID-19 pentru a preveni REINFECTAREA.

Păi, cum vine asta? E externat cu COVID-19, după tratament și internare, dar, totuși, trebuie să prevină REINFECTAREA? Care este adevărul?!

În concluzie, din trei surse diferite, reiese, practic, același mod de operare: indiferent de rezultatul testului, indiferent dacă ai fost internat si tratat, tot suspect de COVID-19 rămâi la externare. De ce? Pentru bani. Pentru decontările masive pentru pacienți COVID-19. Această practică dubioasă și nejustificată a pregătit terenul și baza de date pentru Legea Carantinării (în care se vorbește despre boli infecto-contagioase, nu nominal despre COVID-19), unde a și apărut pentru prima dată noțiunea de “suspect de boală infecto-contagioasă” si izolarea, internarea forțată a acestui suspect.

Acum se înțelege de ce a fost mutata baza de date de la Ministerul Sănătății la Ministerul Afacerilor Interne? Să se pună la dispoziție, public, numărul de “suspecți de boală infecto-contagioasă” din martie 2020 până în prezent. O să avem, oare, surpriza să vedem o cifră uriasă?

Donați pentru a susține jurnalismul independent! https://www.paypal.me/IosefinaPascal?locale.x=en_US [wpedon id=534]

IBAN: RO74INGB0000999908232066