Mii de minori dispăruți în starea de urgență, sute de criminali eliberați!

Mai țineți minte cazul Alexandrei Macesanu și cum procurorul plus mulți milițieni stăteau și păzeau ușa lui Dincă până a dispărut fata? Conform măsurilor recente, dacă Alexandra Macesanu ar fi fost “suspectă de COVID-19”, sau, mai grav, dacă ar fi fost “asimptomatică”, ar fi dărâmat instant ușa. Mai mult decât atât, dacă Alexandra nu ar fi purtat mască de protecție în mașina lui Dincă Gheorghe, poliția i-ar fi oprit pe loc și poate nu ar fi mai avut loc această tragedie. Vorbim despre “ghinion”, cum spune Klaus Iohannis, sau despre rea voință?

Ancheta parlamentară pentru copiii dispăruţi, iniţiată de Adriana Săftoiu (PNL), scoate la iveală informaţii cutremurătoare: 40% dintre copiii dispăruți provin din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), iar ONG-urile care se ocupă de traficul de persoane au dezvăluit că o parte dintre DGASPC-uri furnizează “marfă” pentru reţelele de prostituţie şi cerşetorie.

ONG-ul OCHR a întreprins o investigație cu privire la situația dramatică a unui băiat de 9 ani din Vaslui, condamnat la 3 ani pentru că a furat nuci. În centrul de reeducare pentru minori, acesta a fost supus, cu concursul conducerii, la abuzuri sexuale și alte violențe fizice, chiar de un băiat de 18 ani, care era amantul șefei centrului de reeducare. Partea cea mai gravă este, însă, că această individă i-a spus băiatului că “așa e pe la noi!”, recunoscând faptul că este o practică recurentă.

În perioada 1 ianuarie – 26 iunie 2020, la nivel național, au fost înregistrate 2.252 de dispariții de minori, dintre care 781 băieți și 1.471 fete. Este vorba de o creștere cu 395 față de anul 2019, în condițiile în care din martie 2020 a fost declarată stare de urgență, apoi de alertă.

Datele au fost publicate de deputatul USR Nicolae- Daniel Popescu, membru în Comisia parlamentară de anchetă a situației dispariției de copii:

„Aici cred că este foarte limpede legătura dintre disparițiile de copii și rețelele de trafic”, consideră Popescu.

Nu este nimic surprinzător aici, din moment ce, în plină stare de urgență, au plecat de pe teritoriul României, fără aprobările necesare și fără informarea OMS, zeci de mii de oameni la muncă în Germania și Anglia. Afacerea numită “Sparanghelul” ar fi trebuit să atragă ochii autorităților naționale și europene, dat fiind faptul că s-a strămutat un număr mare de persoane în timpul lockdown-ului la nivelul UE.

Faptul că nu avem o bază de date actualizată cu privire la disparițiile persoanelor și, mai ales, ale minorilor, ar trebui să ridice foarte multe semne de întrebare cu privire la transparența și disponibilitatea autorităților de a coopera cu cetățenii în vederea stopării traficului de persoane. Este inexplicabil cum, în timp ce un “suspect de COVID-19” poate fi găsit și reținut de Poliție, în mod ilegal, la cererea DSP, nu pot fi depistate aceste rețele de trafic de persoane care operează la capacitate maximă în starea de maximă alertă a autorităților.

În acest context de tensiune socială, având aceste cifre cutremurătoare pe masă, apare informația conform căreia, anul acesta, peste 700 de persoane au fost liberate condiţionat, peste jumătate cu condamnări pentru omor şi viol. 273 dintre persoanele care au fost liberate în primele şase luni ale anului 2020 au fost condamnate pentru omor, 34 fiind cazuri de omor deosebit de grav, iar peste 100 pentru viol, relevă date Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Trei dintre persoanele puse în libertate aveau condamnări pe viaţă.

Donați pentru a susține jurnalismul independent! https://www.paypal.me/IosefinaPascal?locale.x=en_US [wpedon id=534] IBAN: RO74INGB0000999908232066