Maria Grapini:Ne poate spune Guvernul României, în mod concret, câți fermieri au primit banii admiși din partea UE?Sau câte întreprinderi au primit sumele stabilite de către Comisia Europeană?

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, cere un răspuns concret din partea Guvernului României.

În urma răspunsului primit din partea Comisiei Europene la scrisoarea adresată, se impun anumite întrebări, justificate, pentru Guvernul României, care ar trebui să prioritizeze ajutorarea fermierilor români și a întreprinderilor românești:

” Ne poate spune Guvernul României, în mod concret, câți fermieri au primit banii admiși din partea UE? Sau câte întreprinderi au primit sumele stabilite de către Comisia Europeană? Măcar a aflat Guvernul de aceste măsuri?! ”

Europarlamentarul Maria Grapini atacă problemele reale cu care se confruntă fermierii, ale căror afaceri se apropie de faliment, din cauza lipsei cumpărătorilor și a forței de muncă:

“Coronavirusul și restricțiile guvernamentale în țările din UE au lăsat piețele agroalimentare aproape pustii, iar fermierii se plâng pentru că nu mai au așa de multe puncte de desfacere și pentru că au rămas fără cumpărători din cauza pandemiei, iar afacerile lor vor da faliment. Ca urmare a acestei situații dificile, fermierii au pierdut și o parte din forța de muncă, iar activitatea lor a fost puternic afectată. Ce măsuri intenționează să ia Comisia pentru a veni în sprijinul fermierilor din toate statele membre ale UE, pentru a-i ajuta să depășească această situație de criză?”

Comisia Europeană îi transmite europarlamentarului Maria Grapini următoarele informații cu privire la măsurile luate pentru a diminua impactul asupra afacerilor fermierilor:

” Comisia a prezentat un set de măsuri pentru a atenua impactul pandemiei de COVID-19 asupra sectorului agricol Unele dintre aceste măsuri s-au concentrat asupra menținerii pieței unice. „Culoarele verzi” la frontierele interne ale UE asigură disponibilitatea continuă a produselor agroalimentare pentru consumatori. Lucrătorii transfrontalieri și cei sezonieri din sectorul agricol ar trebui să poată traversa frontierele . Comisia oferă o prelungire a termenelor pentru solicitările de plăți în cadrul Politicii agricole comune (PAC), majorează sumele plătite în avans pentru anumite plăți destinate dezvoltării rurale, reduce numărul controalelor la fața locului și majorează plafoanele ajutoarelor de stat pentru fermieri . Un pachet adoptat la 30 aprilie 2020 vizează sectoarele cele mai afectate de criză. Acesta include ajutorul pentru depozitare privată (lapte praf degresat, unt, brânză, carne de vită, de capră și de oaie), cooperarea temporară în situații de criză (lapte, cartofi și flori) și o mai mare flexibilitate în programele sectoriale (vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și programele de încurajare a consumului de fructe și legume în școli). La 30 aprilie 2020, Comisia a propus, de asemenea, o măsură temporară în cadrul programelor de dezvoltare rurală pentru a oferi sprijin fermierilor și întreprinderilor din sectorul agroalimentar sub formă de plăți forfetare de maximum 5 000 EUR pe agricultor și de 50 000 EUR pe întreprindere mică și mijlocie. Comisia monitorizează în permanență impactul pandemiei de COVID-19. Un rezumat al tuturor măsurilor este disponibil pe site-ul internet dedicat răspunsului UE la criza COVID-19 în sectorul agroalimentar .”

Donate to support independent journalism! https://www.paypal.me/IosefinaPascal?locale.x=en_US [wpedon id=534] Donați pentru a susține jurnalismul independent!