Pașaportul COVID-19, folosit de 15 țări și proiectul de supraveghere în masă “Oasis”

VST Enterprises, firma de cybersecurity cu sediul în Manchester, a semnat un contract cu compania digitală de sănătate Circle Pass Enterprises (CPE) pentru a crea un pașaport digital pentru sănătate, conceput pentru a facilita revenirea la muncă si calatoriile după pandemia de coronavirus Covid-19.

Cele două companii s-au asociat pentru a crea „cel mai sigur pașaport digital de sănătate din lume”, cunoscut sub numele de “Covi-pass”, și vor colabora cu guvernele și sectorul privat pentru a implementa tehnologia în 15 țări din întreaga lume.

Aceste țări vor include Italia, Portugalia, Franța, Panama, India, SUA, Canada, Suedia, Spania, Africa de Sud, Mexic, Emiratele Arabe Unite și Olanda, cu scopul de a furniza 50 de milioane de pașapoarte digitale pentru sănătate. Primele pașapoarte vor fi livrate săptămâna viitoare.

Donați pentru a susține jurnalismul independent! [wpedon id=534]

Cum funcționează pașaportul digital de sănătate

Covi-Pass va funcționa folosind un sistem de culori de verde, chihlimbar, roșu, pentru a indica dacă individul a fost testat pozitiv, sau negativ, pentru Covid-19, precum și informații relevante despre sănătatea acestuia.

https://www.covipass.com/

Pentru a “combate coronavirusul”, ați fi de acord să utilizați o aplicație care: Utilizează Bluetooth-ul pentru a vă spune dacă sunteți aproape de cineva cu coronavirus, dar vă păstrează datele de pe telefon. Utilizează Bluetooth-ul pentru a vă informa dacă sunteți aproape de cineva cu coronavirus, dar vă păstrează datele pe un server central, administrat de guvern. Utilizează GPS-ul pentru a urmări mișcările?

 Personal, nu aș dori folosesc nicio aplicație care să utilizeze datele mele private pentru a monitoriza “răspândirea coronavirusului”.

PROIECTUL “OASIS” din MAREA BRITANIE

Ministerul Apărării din Marea Britanie ajută la crearea unei super puteri tehnologice pentru a urmări focarele de COVID-19.

Unitatea de cercetare a Ministerului Apărării a lucrat cu NHSX, filiala digitală și tehnologică a serviciului de sănătate, pentru a combina datele din zece aplicații britanice de urmărire a simptomelor oamenilor.

Proiectul numit Oasis, este, practic, o baza de date centrală concepută pentru a ajuta epidemiologii să înțeleagă mai bine comportamentul virusului și răspândirea acestuia în diferite părți ale țării. https://www.thetimes.co.uk/edition/news/ministry-of-defence-builds-forecasting-superpower-wvdmnj9l2

Datele din opt aplicații din Marea Britanie au fost colectate, informațiile provenind din alte două fiind in curs de procesare. Nouă alte aplicații au fost solicitate să furnizeze datele lor în baza de date Oasis.

Au fost selectate pentru includere doar aplicațiile care respectă standardele tehnologiei digitale de sănătate NHS. Unele sunt simple și colectează informații limitate, în timp ce altele solicită utilizatorilor să completeze chestionare detaliate.

NHSX lucrează, de asemenea, cu Palantir, o companie de analiză a datelor din Silicon Valley, care este cunoscută pentru gestionarea informațiilor organizațiilor secrete, precum CIA și FBI.

Palantir a ajutat la crearea unui tablou de date care poate arăta miniștrilor și oficialilor din domeniul sănătății unde ar trebui alocate resursele din Marea Britanie, cum ar fi ventilatoarele și paturile.

Firma americană oferă o platformă numită Foundry care adună și îmbină surse de date într-un tablou de bord digital ușor de utilizat. Lucrând alături de o firmă de inteligenta artificiala numită Faculty, Palantir ajută la organizarea datelor din diverse surse, cum ar fi apelurile de urgenta la 111 a NHS și anchetele online, rezultatele testelor, informații despre utilizarea ventilatorului, gradul de imbolnavire a personalului.

Același lucru îl regăsim și în România, prin circulara trimisă către clienții Vodafone și nu numai, cu privire la colectarea de date privind mobilitatea utilizatorilor.

Întrebarea care se impune este “Ne mai aparținem, ca indivizi? Câte drepturi ar trebui să sacrificăm pentru ‘binele comun și sănătatea publică’ ?”

Donați pentru a susține jurnalismul independent! [wpedon id=534]