După cum v-am obișnuit, lucrăm cu legea-n mână pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru că, indiferent de situație și de discursurile emoțional-propagandisto-delirante ale unora, Constituția României primează.
Guvernul a adoptat joi noaptea, ca hoții, O.U.G. nr. 68/14.05.2020, prin care a modificat și completat o serie de acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile. Toate măsurile impuse de această OUG sunt, prin urmare, neconstituționale și ilegale.
Donați pentru a susține jurnalismul independent! [wpedon id=534]
Mai grav, însă, este că Guvernul a dat această OUG, la nici 48 de ore după decizia CCR privind îngrădirea drepturilor omului în stare de urgență. În acest sens, ONG-ul nostru, OCHR, a făcut o nouă sesizare către Curtea Constituțională a României, prin Avocatul Poporului, privind excepția de neconstituționalitate a OUG 68/14.05.2020 și implicit a hotărârilor subsecvente cu anexele integrate.
Mai mult decât atât, începând de mâine, când va intra în vigoare legea votată de Parlamentul României privind instituirea stării de alertă, ne aflăm din nou în aceeași situație în care ne-am aflat pe perioada stării de urgență, privind îngrădirea drepturilor omului și sancțiunile imprevizibile și nespecificate. De aceea, ONG-ul nostru a cerut pe 13.05.2020 EXERCITAREA CONTROLULUI CONSTITUȚIONAL AL LEGII STĂRII DE ALERTA, CONFORM ART. 15 DIN CONSTITUȚIA ROMÂNIEI:
Controlul constituționalității legilor înainte de promulgare | Lege 47/1992.Art. 15. – Jurisprudență(1) Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.
2) În vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului și se depune la secretarul general al Camerei Deputaților și la cel al Senatului. În cazul în care legea a fost adoptată cu procedură de urgență, termenul este de 2 zile.


[wpedon id=534]