Astăzi, mass-media a trunchiat adevărata decizie a CCR: Starea de alertă este constituțională numai dacă pe durata stării de alertă restrângerea drepturilor și libertăților se face prin lege, potrivit art. 53 din Constituție. Cu alte cuvinte, Curtea a decis că OUG este constituțională, dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor.
Donați pentru a susține jurnalismul independent! [wpedon id=534]
Tot astăzi, CCR a publicat motivarea deciziei privind neconstituționalitatea OUG 34/2020, arătând gravitatea încălcării Constituției României de către Președintele Klaus Werner Iohannis. CCR: “Nicio dispoziție a OUG nr.1/1999 nu îl îndrituiește pe Președinte să acționeze dincolo de competențele sale constituționale.” Cu alte cuvinte, decretul privind prelungirea stării de urgență al lui Klaus Iohannis nici nu trebuia să existe, pentru că “starea de asediu se poate institui pentru cel mult 60 de zile, iar starea de urgență pentru cel mult 30 de zile.”
Iată opinia juridică a avocatului nostru, cel care a și redactat sesizarea transmisă către CCR prin Avocatul Poporului:
Astăzi, parlamentarii noștri au votat din nou încălcarea drepturilor și libertăților noastre fundamentale. Am ajuns ca deținuții, să ne bucurăm de o “permisie” de 3 zile!
Astăzi, OCHR A SOLICITAT ÎN SCRIS CAMEREI DEPUTAȚILOR, SENATULUI , ICCJ ȘI AVOCATULUI POPORULUI EXERCITAREA CONTROLULUI CONSTITUȚIONAL AL LEGII STĂRII DE ALERTA, CONFORM ART. 15 DIN CONSTITUȚIA ROMÂNIEI:
Controlul constituționalității legilor înainte de promulgare | Lege 47/19921.
Art. 15. – Jurisprudență
(1) Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.
2) În vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului și se depune la secretarul general al Camerei Deputaților și la cel al Senatului. În cazul în care legea a fost adoptată cu procedură de urgență, termenul este de 2 zile.


[wpedon id=534]